WASHINGTON - Sinds hij in januari 2009 aftrad als president van de Verenigde Staten, heeft George W. Bush zich zelden over politieke kwesties uitgelaten. Daarin komt in het najaar verandering.

In de tweede week van november komen zijn memoires uit, zo berichtte de zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag.

De Republikein Bush was president van januari 2001 tot en met januari 2009. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de invasie van Irak in maart 2003.

In het eerste jaar van zijn presidentschap, op 11 september 2001, pleegden radicale moslims met vliegtuigen aanslagen in New York en Washington, waarbij het World Trade Center in New York en een deel van het ministerie van Defensie werden verwoest. Een vierde vliegtuig stortte neer in de staat Pennsylvania.

Beslissingen

Volgens mensen die het manuscript hebben ingezien, gaat Bush in zijn boek 'Decision Points' in op veertien beslissingen die hij in zijn leven heeft genomen.

Het gaat onder meer om het snijden in de belastingen, de beperkingen in het gebruik van stamcellen en de troepenopbouw in Irak in het kader van de zogeheten 'surge' om het toenemende geweld in Irak na de val van dictator Saddam Hussein te beteugelen.

Ook gaat de oud-president in op zijn beleid na de verwoestingen die de orkaan Katrina in New Orleans had aangericht.

Memoires

De memoires verschijnen een week nadat de Amerikanen een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat hebben gekozen.

Op 8 november begint de campagne om het boek onder de aandacht van de lezers te brengen. Bush is dan een uur lang te zien in een programma van de zender NBC.

Bush' boek komt in Nederland uit top 9 november onder de titel 'Cruciale beslissingen'.