HAARLEM - In De Hallen in Haarlem is van 18 september tot en met 5 december een tentoonstelling te zien met tekeningen van Peter van Straaten. Aanleiding voor de expositie is dat Van Straaten dit jaar winnaar is van de Jacobus van Looyprijs.

De gelijknamige stichting reikt deze prijs elke vijf jaar uit aan een dubbeltalent, iemand die beeldende kunst en schrijven op een bijzondere manier combineert.

De tentoonstelling is een greep uit het omvangrijke oeuvre van Peter van Straaten (1935). Het dagelijks leven in de hedendaagse maatschappij neemt hij op een ironische manier op de korrel.

Karakteristiek voor zijn tekeningen en cartoons zijn de krasserige manier van tekenen, waarbij arcering een belangrijke rol speelt. Bij zijn tekeningen schrijft Van Straaten korte, geestige zinnetjes, waarmee hij de vinger op de zere plek legt.

Thema's

Onderwerpen die veel in de tekeningen terugkeren, zijn uitgaan, situaties op het werk en conflicten tussen generaties of tussen echtparen. Ook thema's als oppasgrootouders, ziekte, begrafenissen of vakantie komen vaak voor.

Tijdens een speciale avondopenstelling op 4 november kunnen bezoekers Van Straaten zelf spreken. Daarvoor moeten ze wel eerst reserveren.

Selectie

In aanvulling op de tekeningen van Van Straaten is een selectie te zien uit het werk van Jacobus van Looy. Peter van Straaten maakte zelf die keuze uit de collectie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Voor schilder en schrijver Jacobus Van Looy (1855-1930) waren de natuur en reizen belangrijke inspiratiebronnen. Er worden reistekeningen, geschilderde landschappen, stillevens en portretten van hem tentoongesteld.