ANNEMASSE - Michel Montignac is zondag op 66-jarige leeftijd overleden. De Franse dieetgoeroe schreef diverse zeer populaire boeken.

Media in Frankrijk meldden dat Montignac donderdag is begraven. Ze baseerden zich op een verklaring van de gemeente Annemasse in de omgeving van het Meer van Genève, waar Montignac woonde.

Het dieet van de in 1944 geboren Montignac was vooral in de jaren tachtig en negentig zeer populair. Op het hoogtepunt van zijn faam volgden in Nederland meer dan 700.000 mensen het dieet.

Montignacs boeken verschenen in veertig landen en veel titels werden bestsellers. Zo gingen er volgens de website van de dieetspecialist wereldwijd alleen al meer dan zestien miljoen exemplaren van 'Ik ben slank, want ik eet' over de toonbank.

Aardappels

Volgens de filosofie van Montignac zijn bepaalde voedingsproducten taboe en andere aan te bevelen. Zo verbiedt Montignac de consumptie van aardappels en suikers.

Groenten en graanproducten zijn daarentegen zeer wenselijk. De combinatie van vetrijk voedsel met eten dat veel koolhydraten bevat, zou leiden tot de opslag van vetten door het lichaam.

Montignac testte de methode in de jaren '70 van de vorige eeuw op zichzelf en verloor circa vijftien kilo. De bedenker van het afslankdieet kampte als kind al met overgewicht. De rest van zijn leven had hij moeite om zijn gewicht op het juiste peil te houden.

De gemeente Annemasse heeft geen mededelingen gedaan over de doodsoorzaak. Montignac zou zijn overleden in een ziekenhuis, na een lang ziekbed.