Het Moskou van Arkady Renko, de steeds somberder wordende held van Smith's Russische politiethrillers, is ruw, rauw en reddeloos.

Het grote plein met de drie stations is dan ook nog het grauwste deel van de stad. Bendes misdadige tieners bakenen er hun territoria af. Ze leven als hongerige wolven in vijandschap met alles en iedereen.

Het is ook het gebied waar Renko's geniale, veertienjarige beschermeling de kost verdient met zijn briljante schaakspel.

En waar, vers uit de provincie, een mooi meisje probeert haar, uit de trein waarin ze aankwam geroofde, baby terug te vinden.

Onacceptabel

Renko, zo langzamerhand de enige politieman die niet corrupt wil zijn, is om zijn afwijkende gedrag onacceptabel geworden en schorsing hangt hem boven het hoofd.

Intussen probeert hij een alcoholische collega te beschermen en zodoende raakt hij verzeild in een moordzaak waarvan zijn bazen niets willen weten.

Het spoor leidt naar de Moskouse versie van de Miljonairsbeurs. Renko komt daar in contact met de steenrijke organisator, met een enge dwerg en met een bejaarde ex-balletdanseres.

En zo ontwikkelt zich een akelig ingewikkeld avontuur waarin de uiteenlopende verhaallijnen misschien wat al te kunstmatig bijeen worden gebracht.

Aandacht

Smith besteedt, naar eigen zeggen, erg veel aandacht aan de precisie van zijn couleur locale. Voor zijn fans, zeker voor diegenen die al fan werden naar aanleiding van Gorky Park, zou het prettiger zijn als er meer te beleven zou zijn van de vroegere Renko.

De huidige is wat te mistig en te mismoedig geworden. En de oplossing van zijn zaakjes wat al te toevallig en te elegant.