AMSTERDAM - In zijn woning in Amsterdam is de schrijver Herman Franke zaterdag overleden. Dit heeft uitgeverij Podium maandag bekendgemaakt. De schrijver werd 61 jaar.

Franke had al enige tijd prostaatkanker, maar werkte tot op het laatst aan Traag licht, het derde deel van zijn 'doorlopende roman' Voorbij ik en waargebeurd. Dit boek zal in oktober van dit jaar verschijnen.

In overleg met Franke werd bovendien besloten tot een postume uitgave van een verzameling eerder door hem geschreven artikelen en essays. Deze zal naar verwachting in het najaar van 2011 leverbaar zijn.

Criminoloog

De in Groningen geboren Franke begon zijn loopbaan als verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna ging hij sociologie studeren in Groningen en Amsterdam.

Na zijn studie werd Franke criminoloog en was hij onder meer hoofddocent aan het Crimologisch Instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift over de geschiedenis van de gevangenis in Nederland bewerkte hij tot een publieksversie, getiteld De macht van het lijden (1996).

AKO-literatuurprijs

In de jaren negentig besloot Franke zijn baan op te geven om zich geheel te kunnen wijden aan het schrijven van romans. Met zijn derde roman De verbeelding (1998) werd hij bekend bij een groot publiek. Het leverde hem de AKO-literatuurprijs op.

De verteller in het boek is het standbeeld van de Engelse zeeheld Horatio Nelson die vanaf zijn zuil op het Londense Trafalgar Square neerkijkt op de mensheid en op zoek is naar een portretje van zijn geliefde.

In 2003 verscheen Wolfstonen, een satirische roman over een surrealistisch stadsvernieuwingsproject, waarbij de schrijver wederom uit zijn rijke fantasie putte. Naast zijn romans schreef Franke talrijke korte verhalen, essays en columns voor onder meer De Revisor, Maatstaf en de Volkskrant.