AMSTERDAM – Op 12 oktober wordt de jaarlijkse Man Booker Prize uitgereikt. Op de longlist van de prestigieuze literaire prijs voor schrijvers uit de Britse Gemenebest en Ierland staan dertien titels. "De Booker is die ene prijs die wij auteurs, als we eerlijk zijn, het liefst willen winnen."

Een van de belangrijkste redenen waarom de Man Booker Prize zo hoog staat aangeschreven, is de integriteit van de jury, die geen smetje op zijn blazoen heeft wat betreft steekpenningen, corruptie of andere factoren die van invloed kunnen zijn op het toekennen van de prijs.

Een Bookerprize-winnaar kan erop rekenen dat de bekroning zijn of haar verkoopcijfers een flinke boost geeft (een longlist-nominatie is al een enorme opsteker).

Of zoals Graham Swift, winnaar van de Man Booker Prize 1996 met ‘Last Orders’ al zei: “Prijzen maken de auteur niet en auteurs schrijven niet om een prijs te winnen. Maar te midden van alle literaire prijzen neemt de Booker een speciale plek in. De Booker is die ene prijs die wij auteurs, als we eerlijk zijn, het liefst willen winnen."

Jury

Over die integriteit. Een Adviescomité legt zich toe op de selectiecriteria voor de inzenders (met een ellenlange lijst voorwaarden) en het kiezen van juryleden. Dit jurypanel wordt jaarlijks opnieuw gekozen en een jurylid treedt zelden voor een tweede keer aan.

Om een zo zuiver mogelijk evenwicht te garanderen in de beoordeling van de boeken, stelt het comité elk jaar een jury aan die bestaat uit: een literair criticus, een academicus, een literair uitgever, een schrijver en een vooraanstaande persoon (met verstand van boeken, dat spreekt).

Is de jury eenmaal gekozen, dan is er geen enkele inmenging meer van buitenaf. Als aan al deze criteria is voldaan kan de spannende dans om deze literaire lauwerkrans beginnen.

Dankzij deze consequent zorgvuldige en zuivere werkwijze heeft de Booker, voor het eerst toegekend in 1969 (aan Percy Howard Newby voor “Something to answer for”) in de wereld van de literaire prijzen een wereldwijde reputatie kunnen opbouwen.

Zwembad

Door de jaren heen hebben grote namen als Margaret Atwood, Ian McEwan, Martin Amis, J.M. Coetzee, Yann Martel, Iris Murdoch en Salman Rushdie de Man Booker Prize in ontvangst mogen nemen. De prijs bedraagt 50.000 pond.

Waar auteurs dit aan uitgeven? A. S. Byatt, die de Booker in 1990 won voor ‘Possession’, wilde daar wel iets over kwijt: Ze kon eindelijk, eindelijk dat zwembad laten aanleggen in haar huis in de Provence.

Dertien titels op de longlist van de Man Booker Prize 2010