AMSTERDAM - "Het echtelijk bed vind ik de meest geschikte plaats voor het bespreken van ernstige aangelegenheden", schrijft Willem Elsschot in Kaas. In Antwerpen wordt op 28 oktober het bed geveild van de vijftig jaar geleden auteur.

De veiling is onderdeel van festival 'De stad van Elsschot', waarmee de Vlaamse stad een van zijn meest bekende schrijvers dit jaar eert.

De verkoop annex 'literair-mercantiele avond' is een initiatief van radiozender Klara, die de serie 'Zot van Elsschot' uitzendt. Het heeft wat voeten in aarden gehad om het echtelijk bed op de kop te tikken, vertelt programmamaker Pat Donnez aan De Morgen. "Maar we wilden iets speciaals om de radioreeks af te ronden."

Willem Elsschot was het pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder. Kaas (1933) en Lijmen/Het Been (1938)zijn de bekendste werken van de schrijver een poeet.

In 1951 werd hij onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs. Elsschot overleed op 31 mei 1960 in Antwerpen, in datzelfde jaar werd de 'Staatsprijs ter bekroning van een schrijversloopbaan' aan hem toegekend.