In mooi Engels vertaalde essaybundel over de onderwerpen die Kundera altijd al na aan het hart lagen: schilderkunst, muziek en literatuur.

Kundera maakte op ons babyboomers een onvergetelijke indruk omdat hij uit het duistere, bezette Balkan-gebied opeens een internationale bestseller tevoorschijn toverde met de meest evocatieve titel van de twintigste eeuw, De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan.

Als we aan het lezen van het boek dan al niet toekwamen dan was daar altijd nog de film, waarin ‘onze’ Derek de Lint zijn internationale debuut maakte in een rol die hij daarna ook altijd is blijven spelen: een goeduitziende man die zich verbijsterd afvraagt waarin hij nu weer verzeild is geraakt.

Tegenwoordig is de Tsjech Kundera eigenlijk 100 procent Fransman geworden. Hij schrijft in het Frans vanuit een Frans cultuurbesef.

Encounter werd dan ook oorspronkelijk uitgegeven als Une rencontre, een Franse titel met minder connotaties en dubbele bodems dan het veel rijker bedeelde Engelse woord encounter.

Begaafd essayist

Het in mooi Engels vertaalde boekje bevat essays over de onderwerpen die Kundera altijd al na aan het hart lagen: schilderkunst, muziek en literatuur. Sommige van die onderwerpen zullen wat te ver buiten ons, wat Angelsaksisch getinte, referentiekader liggen.

Weinigen van ons zijn voldoende goed ingevoerd in het werk van Rabelais of Anatole France om Kundera’s visie te kunnen beoordelen. Gelukkig staat daar veel herkenbaars en interessants tegenover.

Geldigheid

En altijd is het pogen van de begaafde essayist, om algemene geldigheid te ontlenen aan al die individuele expressies, de moeite van het volgen en overdenken volop waard.

Zoals de aha-Erlebnis bij zijn waarnemingen over het komische ontbreken van iets komisch bij Dostojewski en zijn bespiegelingen over hoe vaak er eigenlijk wel gelachen wordt zonder dat er iets leuks aan ten grondslag ligt.

Wie ook even wakker schrok toen hij in Zomergasten Maarten ’t Hart hoorde zeggen dat in onze Nederlandse literatuurbeleving nu eenmaal geen Klassieken voorkomen, gaat veel plezier beleven aan dit elegant uitgegeven werkje. Omdat ze gelukkig wel te vinden zijn bij onze buren in Europa.