Echtgenote, moeder en oma Constanza is overleden, en op haar begrafenis komen haar naasten bijeen. De aarde sluit zich boven de kist en Pandora’s doos wordt geopend.

“Het geheim van de Hoffmans” is een kleine parel (220 pagina’s) met de rijkdom van een joekeldiamant.

Het is een raamvertelling waarin Palomas de nabestaanden van Constanza Hoffman beurtelings aan het woord laat: Constanza’s ex-man Rodolfo, een beroemde zanger op leeftijd en al twintig jaar geleden uitgeweken naar Argentinië.

Constanza’s dochter heet Martina en zij is de tante van Lucas en Veronica. Daarmee ontbreken er twee Hoffmans in het kringetje van naaste rouwenden rondom het verse graf: de ouders van Lucas en Veronica. De omstandigheden waaronder het paar twintig jaar daarvoor de dood vond, is het geheim van de Hoffmans.

Het Grote Zwijgen

In dat geheim schuilt de diep emotionele lading van deze prachtige roman: de Hoffmans praatten al die tijd niet met elkaar, niet over dit onderwerp, al had eenieder daar zijn redenen voor. Bang voor de waarheid, niet opgewassen tegen de waarheid, de waarheid niet onder ogen willen zien, de waarheid afdekken om de ander in bescherming te nemen.

Dat zijn stuk voor stuk puur menselijke drijfveren en aan het Grote Zwijgen is niemand van de Hoffmans schuldig in kwaadaardige zin. Maar met het overlijden van Constanza, en dat Rodolfo ervoor uit Argentinië overkomt, wordt het mes in oud zeer gezet omdat de Hoffmans inzien dat het zwijgen hen de weg verspert om te leven, zich te ontwikkelen en elkaar te begrijpen.

Elegante vertelling

Dat Palomas deze herkenbare gezinsdynamiek in zulk beheerst proza weet te beschrijven, maakt de roman dubbel zo sterk. Met zijn stilistisch vermogen verheft hij een familiegeschiedenis tot een elegante vertelling die inzichtelijk maakt waarom er in zoveel gezinnen wordt gezwegen.

Waarheid is een subjectief begrip, aannames zijn soms zo comfortabel als een oude jas, en dat er bij een sterfgeval pas luiken (kunnen) worden opengezet, is een fact of life waarmee iedereen moet leren leven.