AMSTERDAM - De boeken Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd en Oeroeg van Hella S. Haasse zijn populair op de boekenlijsten van scholieren. Ook lezen jongeren veel boeken van Kluun, Harry Mulisch en Tim Krabbé.

Dat maakte Scholieren.com woensdag bekend.

Op de website kunnen jongeren boekverslagen en uittreksels downloaden. Maandelijks bezoeken 3 miljoen scholieren de internetpagina. Verslagen van Oeroeg werden ruim 294.000 keer gedownload, waardoor het in één klap op een tweede plek op de ranglijst belandt.

Het gouden ei van Krabbé staat net als vorig jaar, toen de lijst voor het eerst verscheen, op nummer één (299.000 downloads). De derde plek is voor Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, dat vorig jaar nog op nummer zeven stond.

Controverse

Ook het boek Echte mannen eten geen kaas steeg flink, van de twaalfde plek naar nummer vijf. Dit jaar zijn er bijna twee keer zoveel verslagen opgevraagd van het boek van Maria Mosterd, volgens Scholieren.com mogelijk veroorzaakt door de controverse rond het boek.

''Waargebeurd of niet, scholieren zetten het boek massaal op hun lijst.''

Verfilmd

Opvallend is dat acht van de tien populairste boeken op de ranglijst zijn verfilmd. Dat heeft er wellicht mee te maken dat bijvoorbeeld Komt een vrouw bij de dokter en Oorlogswinter (steeg van de 23e naar plaats acht) populair bleken, aldus de initiatiefnemers van de website.