AMSTERDAM - Schrijfster Annejet van der Zijl is de bekendste naam tussen de tien nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010.

Haar boek Bernhard - een verborgen geschiedenis, waarvan in drie maanden tijd meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank gingen, maakt op 23 oktober kans op de onderscheiding, die voor de vierde maal wordt uitgereikt. Dat heeft de jury van de prijs donderdag gemeld.

Het boek is een historische reconstructie over het leven van prins Bernhard en de manier waarop zijn Duitse verleden invloed heeft gehad op de rest van zijn leven.

De andere genomineerden zijn Nico Dros met De sprekende slang, Pieter Hagen met Politicus uit hartstocht, Caroline Hanken met Door een Hollandse winter, Els Kloek met Vrouw des huizes, Dik van der Meulen met Het bedwongen bos, David van Reybrouck met Congo, Robin te Slaa en Edwin Klijn met De NSB - Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, Henk te Velde met Van regentenmantaliteit tot populisme en Mariëtte Wolf met Het geheim van De Telegraaf.

In augustus wordt een shortlist van vijf titels bekendgemaakt.

Algemeen publiek

De prijs, die historische boeken bekroont die een algemeen publiek aanspreken, wordt op 23 oktober voor de vierde keer uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De bekroning ging vorig jaar naar Jolande Withuis voor haar biografie over verzetsman Pim Boellaard.

De Libris Geschiedenis Prijs heette tot vorig jaar de Grote Geschiedenis Prijs. De organisatie hoopt dat de onderscheiding een non-fictie tegenhanger wordt van de Libris Literatuurprijs.

Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.