Na de Millennium- en de Stockholmtrilogie is daar nu ook de Minnesota-trilogie: een nieuwe Scandinavische geweldenaar onder de thrillerdrieluiken.

Sundstøl doet het een tikje anders dan zijn collega’s Larsson en Lapidus, de auteurs van respectievelijk de Millennium en Stockholm. Sundstøl is zelf Noors, maar zijn thriller speelt zich af in de Amerikaanse staat Minnesota.

Toch heeft zijn trilogie een onmiskenbaar Scandinavische insteek: hoofdpersoon Lance Hensen heeft Noorse voorouders, evenals de meeste karakters die in dit geweldige eerste deel ten tonele worden gevoerd, en hun roots lopen als een rode draad door het boek.

Preludium

“Land van dromen”, de ouverture, is zowel een op zichzelf staande literaire thriller als een veelbelovend preludium voor twee in potentie net zo enerverende delen. Sundstøls stijl is prachtig intens en sfeervol.

Zijn plot is een wijdvertakte intrige. En Lance Hensen is een droom van een leading man, die met gemak als interessant centraal personage voor een langlopende kwaliteitsserie op tv zou kunnen fungeren.

De lijken

In “Land van dromen” stuit politieagent Hensen op een lijk in een bos, een zeldzaamheid in zijn regio. Even verderop treft hij een naakte jonge man aan, onder het bloed en compleet van de wereld.

Het is het soort zaak waarbij de FBI al snel komt opdraven om doorsnee agentje Hensen te melden: “Laat dit maar aan de grote jongens over.”

Maar Hensen, goeiig en bedaard, heeft een streepje voor op de Feds. Hij bezit kennis van de regio en van de bewoners, bij wie de Noorse invloed van hun voorouders nog altijd sterk leeft.

Dilemma's

Door die kennis heeft Hensen veel meer grip op de zaak dan de nieuw aangewaaide Feds. En de twee jonge mannen in het bos zijn toeristen uit Noorwegen. (Dat is geen obligate opzet: de verbondenheid tussen Noorwegen en deze regio met zoveel Noorse kolonisten is een feit).

Hensens speurt op eigen houtje verder, en zijn inside kennis zal hem voor vrijwel onoverkomelijke dilemma’s plaatsen die naar de volgende delen van de trilogie worden doorgetrokken.

Een ander plot waarmee Sundstøl zwierig aan de wandel gaat, is dat van een indiaan die in de periferie van het moordraadsel opduikt. Als afstammeling van de oorspronkelijke bewoners neemt die weer een deel van hun eigen geschiedenis mee.

3 trilogieën

Een vergelijking met de Millennium- en Stockholm-trilogie kan niet uitblijven, maar Sundstøl mag tevreden zijn. De kracht van Stieg Larsson school in zijn personages als Blomkvist en Salander en in dat machtige verhaal met meer uitlopers dan een mangrovebos.

Jens Lapidus’ rauw-realistische schets van de hedendaagse Stockholmse onderwereld is om rillingen van te krijgen. Sundstøl gaat een stuk ingetogener te werk dan Lapidus, en hij gooit heel hoge ogen wat betreft personages en sfeer.

Niet eerder was Minnesota zo mystiek, met zowel betovering als bedreiging, bezien vanuit het perspectief van die memorabele Hensen die zijn streek kent als zijn broekzak, en die net als dit decor ook veel meer in zich blijkt te hebben dan in eerste instantie gedacht.