AMSTERDAM - Fokke en Sukke gaan minderen. Vanaf september zijn de cartoons van de roemruchte eend en kanarie alleen nog maar te vinden in NRC Handelsblad, NRC.next, het zakelijke blad Rendement en bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De strips zullen niet meer verschijnen in de andere bladen waarin ze nu nog wel staan, zoals de Mare, het UTNieuws, Profielen, J/M en de VARA-gids.

Dat heeft tekenaar Jean-Marc van Tol dinsdag gemeld. ''We merken dat we onszelf toch een beetje voorbij lopen'', stelt hij namens de drie makers van de strips. ''We maken nu meer dan 25 cartoons per week. Dat is gewoon teveel.'' De drie makers willen terug naar maximaal vijftien strips per week.

Van Tol bedenkt de grappen samen met Bastiaan Geleijnse en John Reid, maar tekent ze allemaal in zijn eentje.

''Ik merk dat mijn andere werk er onder begint te lijden'', legt hij uit. ''Ik kom bijvoorbeeld nauwelijks aan andere plannen of mijn uitgeverij toe.''

Propria Cures

De populaire Fokke en Sukke verschenen in 1994 voor het eerst in het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Sinds september 1999 zijn de eend en de kanarie dagelijks in NRC Handelsblad te vinden.

''We merken ook dat we de binding met het studentenleven aan het verliezen zijn'', stelt Van Tol. ''De mentaliteit van studenten van nu is anders dan die in de jaren negentig.

Bovendien moeten zeker studentenbladen een podium bieden aan jong talent. En daar vallen we inmiddels echt niet meer onder.''