AMSTERDAM - De boomhut van Ronald Tolman en zijn dochter Marije is dit jaar bekroond met het Gouden Penseel 2010, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

Dat heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maandag bekendgemaakt.

De boomhut is ''een tekstloos prentenboek waarvan de tekeningen 'gelezen' kunnen worden'', aldus de jury. Marije Tolman (1976) heeft al verscheidene prentenboeken op haar naam staan.

Voor dit bekroonde boek, over een ijsbeer en een bruine beer die in een boomhut klimmen, werkte ze samen met haar vader Ronald Tolman (1948). Hij is beeldhouwer, schilder en graficus en maakte voor het boek van haar dochter boomhutetsen als achtergrond.

Zilveren Penselen

De Zilveren Penselen gaan dit jaar naar twee Vlamingen: Fluit zoals je bent, geïllustreerd door Carll Cneut, en Een wel heel bijzondere kerst, met tekeningen van Geert Vervaeke.

Het maximale aantal van tien kinderboeken is bekroond met een Zilveren Griffel. Deze boeken maken kans op de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Volgens de jury kenmerkten creativiteit en kunstzinnigheid het boekenaanbod.

Uitbundig

''Opvallend was het aantal uitbundig geïllustreerde uitgaven en de groeiende aandacht voor vormgeving in zowel prentenboeken als informatieve boeken.''

De winnaar van de Gouden Griffel wordt 5 oktober bekendgemaakt op het Kinderboekenbal, de opening van de Kinderboekenweek 2010.