Mannen kunnen niet luisteren en vrouwen kunnen niet inparkeren. Maar is dit wel zo? Dit boek biedt de lezer een nieuwe kijk op mannen en vrouwen.

Met "Het idee M/V. Ontmaskering van een hardnekkig denkbeeld" trakteert Asha ten Broeke de lezer op een nieuw idee over mannen en vrouwen.

Geen rolverdelingen volgens de oertijd en simplistische man-vrouwfeitjes want de vraag wélke sekseverschillen er zijn, is volgens deze wetenschapsjournalist een platgereden pad. De vraag hóe die man-vrouwverschillen ontstaan vindt zij dan ook veel interessanter.

Volgens Ten Broeke verslinden mensen boeken als Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, waarin van een onoverbrugbare kloof tussen de seksen wordt gesproken omdat ze een verklaring bieden voor irritaties, vraagtekens en relatieproblemen.

Aantrekkelijk

Dat veel mensen deze Mars-enVenusgedachte aantrekkelijk vinden, betekent volgens Ten Broeke nog niet dat het ook klopt. Laat staan goed voor je is.

"De gemiddelde man is te weinig bij zijn kinderen, de gemiddelde vrouw te weinig op haar werk en aan het eind van de dag zijn we allemaal ongelukkiger dan strikt noodzakelijk. En dat alleen om vast te houden aan tradities uit de jaren vijftig, die door de populaire psychologie nieuw leven zijn ingeblazen."

Zorgzame baviaankerels

In 'We zien wat we willen zien' legt de schrijfster uit hoe door een denkfout het verhaal van jagende mannen en opvoedende vrouwen altijd kritiekloos is geaccepteerd:

Biologen hebben hun observaties decennialang vrijwel exclusief gericht op de dominante mannetjes. Wat daarbuiten omging ontsnapte aan hun aandacht en daardoor zagen ze zorgzame baviaankerels en dominante bonobodames over het hoofd.

Ten Broeke schrijft dat mensen ervan houden als alle puzzelstukjes fraai in elkaar vallen en we één verhaal kunnen maken van de oertijd en onszelf.

"Helaas is echte wetenschap vaak contra-intuïtief en rommelig, en soms zelfs ongeloofwaardig. Daarover schrijven de populaire psychologieboeken niet - dat verkoopt niet."

Nature via nurture

Aan de hand van een fictieve baby, Jonas genaamd, legt Ten Broeke uit dat genen niet de blauwdruk zijn waarvoor we ze lang hielden.

"Een babybrein is geen Zwitsers zakmes, vol reuzehandige modules die klaarliggen om op het gewenste moment uitgeklapt te worden." Een pasgeboren brein is gericht op flexibiliteit en past zijn vorm en structuur en functies aan de situatie aan.

Epigenetica is het mechanisme waarmee genen aan- en uitgezet kunnen worden. De aanwezigheid van een gen niets zegt over wat het uiteindelijk doet.

Welke genen wel of niet actief worden, wordt onder andere bepaald door vooroordelen van de ouders, het speelgoed dat je krijgt en het klimaat waarin je opgroeit.

Massapsychologie

Volgens de massapsychologie zijn we simpelweg kuddedieren. En wat we doen, de effecten van onze acties, worden via ons netwerk maar liefst drie keer doorgegeven.

"Het dumpen van je geliefde is niet zo'n individuele aangelegenheid als je op het eerste gezicht zou vermoeden. Aangezien elk mens gemiddeld met twintig andere mensen in verbinding staat en een actie/idee drie keer wordt doorgegeven, zet je (in het ergste geval, als je geen vrijgezellen kent) potentieel 20 x 20 x 20 = 8000 relaties onder druk", schrijft Ten Broeke met een lichte knipoog.

Humor tussen haakjes

Met illustratieve onderzoeken en kleurrijke omschrijvingen van wetenschappers blaast Ten Broeke droge wetenschap leven in en maakt ze die zelfs spannend. De vlotte en frisse stijl doet denken aan de boeken van filosoof Bas Haring; wetenschap is leuk!

Ook de verrassende weetjes tussendoor vormen een aangename afwisseling, zoals dat een mens spijtig genoeg 5000 genen minder heeft dan een komkommer.

Gedachtestreepje

In het dankwoord bedankt Ten Broeke haar redacteur die paal en perk heeft gesteld aan haar favoriete leesteken - het gedachtestreepje. Gelukkig is er niet gesnoeid in de humorvolle opmerkingen die tussen haakjes staan, want hierin is Ten Broeke vaak heel geestig.

Het idee M/V s een pleidooi om de man-vrouwverschillen overbood te gooien, want volgens Ten Broeke kortwieken we hiermee de helft van het potentieel voordat het aan hoogvliegen toekomt.

"En dat terwijl onze wereld, bedreigd door oorlog en klimaatverandering, juist zo'n behoefte heeft aan individuele uitblinkers.' Bij deze: een aanrader voor vrouwen én mannen.