AMSTERDAM - Auteur Bram Dehouck heeft voor zijn debuutroman De minzame moordenaar de Gouden Strop 2010 gekregen. De jury noemde het werk van de Vlaming "een debuut dat meteen meesterschap bewijst".

Nog geen half uur voordat Dehouck uit handen van juryvoorzitter Koos Postema de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek ontving, had hij al op het podium van de Amsterdamse Melkweg gestaan om de Schaduwprijs in ontvangst te nemen.

Het is nooit eerder voorgekomen dat beide prijzen aan dezelfde titel worden toegekend.

De Schaduwprijs, het 'kleine broertje van de Gouden Strop', is een prijs voor het beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre. De ietwat schuchtere Dehouck was naar eigen zeggen "overdonderd" en "verbijsterd" met de twee prijzen.

"Ik vond de Schaduwprijs wel een mooie plek om te beginnen, dan hoef je niet meteen de zon in." Op deze prijs had ik gehoopt, de Gouden Strop had ik nooit verwacht", aldus de gevierde auteur.

Beklemmende spanning

Juryvoorzitter van de Gouden Strop Koos Postema noemde Dehoucks De minzame moordenaar "verrassend van opzet en kundig geschreven". Volgens Postema was de jury unaniem en "het vrij snel met elkaar eens".

"Dat we vanaf het begin al weten wie de dader is, doet geenzins afbreuk aan de beklemmende spanning van het verhaal - ook doordat de lezer zich gaandeweg steeds beter kan inleven in het verhaal", zo luidt het juryrapport.

Dehouck zei zelf eerder over de dader uit zijn boek: "Mijn moordenaar is een man met een missie. Iemand die je op den duur ook wel kunt begrijpen."

De andere vier genomineerden voor de Gouden Strop waren René Appel (Van twee kanten), Hans Declercq (Hoe zwart is de duivel?), Lieneke Dijkzeul (De geur van regen) en Carla de Jong (Serpent).

Slappe klonen

Hoewel de Gouden Strop dit jaar een recordaantal inzendingen kende, viel de kwaliteit van veel van de thrillers volgens de jury wat tegen. "Er zijn veel slappe klonen van Nicci French of Saskia Noort, allen met als thema 'vrouw valt op verkeerde man'. Een prikkelende en overtuigende invulling hiervan blijkt echter niet zo eenvoudig", aldus de kritiek van de jury.

De Gouden Strop werd dinsdagavond uitgereikt tijdens Power of Plots in de Melkweg in Amsterdam. De avond was tevens de aftrap van Juni - de Maand van het Spannende boek.

Charles den Tex

Voor deze maand, die dit jaar een speciale focus heeft op Scandinavische thrillers, schreef misdaadauteur Charles den Tex een geschenkboekje. "Onmacht gaat over het onvermogen om het leven te leiden dat je wilt leiden, doordat je altijd met anderen te maken hebt", zo omschreef de auteur zijn werk.

Onmacht wordt in juni cadeau gedaan bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Gouden Strop 2010