HAARLEM - Tekenaar Peter van Straaten heeft de Jacobus van Looyprijs 2010 gewonnen. Van Straaten dankt de prijs vooral aan zijn enorme verzameling illustraties en cartoons, waarin hij het dagelijks leven op vaak ironische en luchthartige wijze op de korrel neem.

De Van Looyprijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt aan een kunstenaar-schrijver. Eerdere winnaars waren Wim T. Schippers, Charlotte Mutsaers, Lucebert en Armando.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro, een penning en een tentoonstelling in De Hallen in Haarlem. Van Straaten krijgt de Van Looyprijs in september in Haarlem uitgereikt.

De jury van de Van Looyprijs zegt bewondering te hebben voor de treffende wijze waarop Van Straaten woord en beeld combineert.

Feilloos

Met zijn sobere cartooneske tekenstijl en raak geformuleerd zinnetjes weet hij feilloos de vinger op de zere plek te leggen, aldus de jury.

Naast zijn collectie tekeningen en cartoons maakte Peter van Straten ook boeken, novelles en werken voor toneel en televisie.