AMSTERDAM - Charles den Tex is dit jaar de schrijver van het geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek. "'Onmacht' gaat over het onvermogen om het leven te leiden dat je wilt leiden, doordat je altijd met anderen te maken hebt", vertelt de auteur aan NU.nl

"Als het geluk van je geliefde niet meer genoeg is voor je eigen geluk, dan gaan misverstanden een rol spelen. Die misverstanden waren er altijd al, maar ze zaten eerst verstopt achter verliefdheid", aldus Den Tex over het leidende thema in zijn boek.

Charles den Tex (1952) is een van de grote namen in de Nederlandse thrillerwereld. Dump was in 1995 zijn debuut, recentelijk kwam Wachtwoord uit. Den Tex werd al vijf keer genomineerd voor de Gouden Strop. Hij won de prijs voor de beste Nederlandstalige roman in 2002 (voor Schijn van kans), in 2006 (De macht van meneer Miller) en in 2008 (Cel).

De Gouden Strop wordt jaarlijks bij de aftrap van de Maand van het Spannende Boek op 1 juni uitgereikt. Dit jaar is Den Tex niet als genomineerde te gast op de openingsavond, maar als schrijver van het geschenkboekje dat in juni bij aankoop van 12,50 aan spannende boeken cadeau wordt gedaan.

Hoe is het om hiervoor te worden gevraagd?
"Dat doet wel wat met je. Het is ondertussen zo groot geworden, bijna zoals het boekenweekgeschenk. Ik vind het een eer, je wordt toch naar voren geschoven als boegbeeld van de misdaadliteratuur.

En dan daarbij nog eens ongegeneerd veel aandacht, dat is toch ook erg leuk."

Onmacht gaat in eerste instantie over een uitgeblust huwelijk en zich opstapelende misverstanden. Welke onmacht leidt hiertoe?
"De onmacht om het leven te leiden dat je eigenlijk wilt leiden, doordat je altijd met anderen te maken hebt. In die omgang ga je dingen verkeerd doen, daar ontkomt niemand aan.

Je gaat voor anderen denken en dan weer anders voor jezelf denken en binnen de kortste keren ben je de draad kwijt."

De hoofdpersonen zijn dus in die val gelopen? Ze denken te weten wat de ander denkt en wil, maar de irritaties stapelen zich onderhuids op.
"Inderdaad. Het echtpaar leeft langs elkaar heen, terwijl ze denken dat ze heel erg op elkaar zijn gericht. Op het moment dat je iets doet of een leugentje om bestwil bezigt, kan het zo logisch lijken dat je dat doet.

Maar op een gegeven moment kan dit zeer uit de klauw lopen, dacht ik toen ik aan dit verhaal begon."

Is dit een gevaar dat bij ons allen op de loer ligt?
"Dit verhaal lijkt me in eerste instantie erg herkenbaar voor iedereen. Ik denk dat iedere relatie zulke momenten kent. Dat iedereen wel eens de gedachte heeft gehad dat je de ander wel zou willen slaan. Je doet het niet en je schrikt er zelf van, maar het idee is toch even door je hoofd geflitst."

Maar de man in Onmacht wordt wel echt gewelddadig.
"Hij wil zijn vrouw slaan maar durft dat niet en daarom slaat hij haar zoon. Daarmee maakt hij het eigenlijk veel erger.

De finale mokerslag voor hun huwelijk dan weer iets ogenschijnlijk kleins: het negeren van de kleren die ze voor hem had klaargelegd."

Uiteindelijk lopen de zaken zo uit de klauw dat het verhaal uitmondt in een bloedige moord. Hoe is het mogelijk dat huiselijke misverstanden zo escaleren?
"Als ophoudt dat het geluk van de ander genoeg voor je is, gaan er dingen mis. Dan kun je kleine misverstanden en irritaties niet meer loslaten.

De onmacht zit erin om een balans te blijven vinden en om het eenvoudig te houden: Simpelweg de ander waarderen voor wie hij of zij is en niet al vooraf interpreteren."

De Maand van het Spannende Boek wordt op dinsdagavond 1 juni afgetrapt met 'The Power of Plots' in de Amsterdamse Melkweg. Hier vindt ook de uitreiking plaats van de Gouden Strop.