LEIDEN - Schrijfster Cynthia McLeod heeft ''geen prettig gevoel'' bij de overwinning van de Mega Combinatie van Desi Bouterse tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname.

Ze vreest een scenario waarin Bouterse, hoofdverdachte in het Decembermoordenproces en in Nederland veroordeeld wegens drugssmokkel, president wordt en de rechtsgang zo manipuleert dat hij wordt vrijgesproken of dat hem gratie wordt verleend.

''Ik ben benieuwd naar wat er over een jaar zal zijn gebeurd'', aldus McLeod, die op dit moment in Nederland verblijft in verband met een operatie, die ze woensdag onderging in het Leids Universitair Medisch Centrum.

''Veel arme mensen hebben hoge verwachtingen. Meer geld, mooie huizen, banen. Zij zullen waarschijnlijk teleurgesteld raken.''

Pluspunt

De dochter van de begin januari overleden eerste president van Suriname, Johan Ferrier, ziet echter ook een pluspunt bij de overwinning van Bouterse en zijn politieke bondgenoten. ''In de Mega Combinatie zijn alle stromingen vertegenwoordigd.

Ik hoop dat we nu af zijn van dat etnische gedoe. De meerderheid van de bevolking is klaar met de etnische verdeeldheid en de manipulaties in de politiek.''

Boeken

McLeod (73) publiceerde in de afgelopen decennia een reeks boeken over de geschiedenis van Suriname. Haar debuutroman 'Hoe duur was de suiker?' verscheen in 1987 en wordt op dit moment verfilmd door regisseur/scenarist Jean van de Velde.

De film moet eind 2011 in premiere gaan. Haar meest recente publicatie '...die revolutie niet begrepen...' dateert van 2005 en gaat over de periode rond de militaire staatsgreep in 1982, die Bouterse aan de macht bracht.