AMSTERDAM - Ian McEwan heeft in Groot-Brittannie de zogeheten Bollinger Everyman Wodehouse Prize gekregen, een prijs voor komische fictie. Zijn roman Solar werd door de jury unaniem bestempeld als de allergrappigste van het afgelopen jaar.

"Het was een makkelijke en unanieme beslissing. Het is een briljant en grappig boek van een groot schrijver", aldus juryvoorzitter David Campbell tegen persbureau Reuters.

Geheel volgens traditie van de prijs krijgt de winnaar niet alleen een fles goede champagne, maar wordt er ook een biggetje 'Solar' genoemd, naar het winnende boek.

Solar is een boek over klimaatveranderingen en gaat voor een groot deel over de ambities en zelfmisleidinge van natuurkundige Micheal Beard.

Amsterdam

Ian McEwan (1948) wordt gezien als een van de belangrijkste Britse schrijvers. Voor Amsterdam won hij in 1997 de presitigeuze Booker Prize. Atonement (Boetekleed) werd in 2002 verfilmd en won een Golden Globe.

Dat McEwan nu een prijs heeft gewonnen vanwege zijn komische tekst is opmerkelijk te noemen, hij staat over het algemeen bekend om zijn ernstige werk.