AMSTERDAM – Honderd jaar na zijn overlijden komt in november van dit jaar een autobiografie van de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain uit. Twain werkte de laatste jaren van zijn leven aan het boek en liet vastleggen dat het werk pas in 2010 openbaar mocht worden.

Twain (1835-1910) liet zijn nageslacht meer dan vijfduizend pagina’s autobiografie na, vergezeld met een handgeschreven briefje waarop hij meedeelt dat de tekst niet eerder dan honderd jaar na zijn dood in de boekwinkels mag liggen.

Het manuscript is in handen van de Universiteit van Californie, die in november een eerste deel van de autobiografie zal uitbrengen. Zo meldt The Independent dinsdag. Het werk zal vermoedelijk een trilogie worden.

Controversieel

Over de reden waarom de schrijver van wereldberoemde boeken als Tom Sawyer en The Adventures of Huckleberry Finn zijn memoires zo lang verborgen wilde houden wordt druk gespeculeerd.

Sommige deskundigen vermoeden dat hij openlijk spreekt over controversiële onderwerpen als religie en politiek, anderen zeggen dat Twain wilde voorkomen dat hij het zere been van vrienden zou raken.

Enkele delen van het omvangrijke verhaal hebben overigens al wel eens het daglicht gezien. Nog tijdens zijn leven publiceerde Twain stukken in Amerikaanse tijdschriften, naar verluidt wanneer hij geld nodig had. Deze stukken zijn tevens gebundeld in eerdere boeken die als ‘autobiografie’ zijn bestempeld.

Verkopen

Niettemin is meer dan de helft van het manuscript nog nooit door anderen dan academici en biografen ingezien, vertelt Robert Hirst de academicus die het universitaire team dat de ongeredigeerde tekst bewerkt leidt.

Op de vraag of Mark Twain het echt meende toen hij zei dat zijn autobiografie honderd jaar moest blijven liggen zegt Hirst: “Hij was een man die weet hoe je een boek moet verkopen.”