Charles Lewinsky – De verborgen geschiedenis van Courtillon

In de nieuwe roman van Lewinsky rakelt een nieuwkomer in een Frans provinciedorpje lang verzwegen geheimen op.

Lewinsky is een verhalenverteller. Van zijn vorige roman, Het lot van de familie Meijer, gingen in Nederland bijna een kwart miljoen exemplaren over de toonbank.

In De verborgen geschiedenis van Courtillon brengt hij het fictieve Franse dorp Courtillon tot leven, met een meesterlijke schrijfstijl dat je het geroezemoes van de Fransen op de straten kunt horen en de geur van verse baguettes kunt ruiken.

Maar bovenal kan Lewinsky personages in het leven roepen. Mensen van vlees en bloed en hun drama, hun belevenissen, en hun zelf verkozen werkelijkheid.

De komst van een buitenstaander naar Courtillon vormt de aanzet tot een verhaal waarin vele dorpelingen zullen worden meegesleept, ondanks de tegenwerking van degenen die het verleden willen laten rusten.

De verborgen geschiedenis

Die vreemdeling, het hoofdpersonage, zocht juist naar een vredig en slaperig dorp om rust te vinden en een nieuw leven te beginnen. Een leven dat hij samen wil opbouwen met zijn verre geliefde op wie hij wacht. Het is door deze afwezige geliefde dat hij betrokken raakt in de verborgen geschiedenis van Courtillon.

Want hij schrijft op wat zij in Courtillon kan verwachten. Uit blinde liefde wil hij haar middels brieven opwarmen voor al het moois dat het dorp te bieden heeft, en stuit precies om die reden op geheimen die zijn nieuwsgierigheid steeds verder prikkelen. Vanwege een dramatische ontwikkeling wordt dat geheim uiteindelijk zijn nieuwe missie.

De beste verteller

Zo creëert Lewinsky aan de hand van al deze prachtig verbeelde personages een verhaal dat ingenieus in elkaar zit en je als lezer laat beseffen hoeveel verborgen geschiedenissen er wel niet zijn. Want, zoals Lewinsky zelf al vaststelde, "een absolute waarheid bestaat niet".

Bewust of onbewust, groot of klein, mensen hebben altijd wel iets te verbergen of vertellen liever een versie die hen beter uitkomt’. Alleen vertelt niet iedereen zo machtig als Lewinsky dat kan.

NU.nl en uitgeverij Signatuur vergeven onder lezers een reis voor twee personen naar het ‘Courtillon’ van Charles Lewinsky in Frankrijk. Lees verder.

Tip de redactie