Winnares boekenweekactie 'TXT' twittert dronken

AMSTERDAM - De 16-jarige Savannah Heessels uit Vught heeft de TXT Twitteratuurwedstrijd gewonnen. De winnares schetst in zeven 'tweets' de immer beschonken hoofdpersoon uit De helaasheid der dingen van Libris-winnaar Dimitri Verhulst.

Dat meldt de Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag. De wedstrijd werd door de CPNB ter gelegenheid van de afgelopen boekenweek uitgeschreven onder leerlingen van 4 vmp, havo en vwo. Doel was om jongeren te betrekken bij lezen en taal.

De Boekenweek van 2010 had als thema 'Jong'. Voor de bundel 'TXT - Alles is mogelijk in zestien verhalen' selecteerde schrijver Abdelkader Benali zestien hoofdstukken uit de Nederlandse literatuur die gaan over opgroeien.

De bloemlezing werd in een oplage van 215.000 exemplaren onder scholieren verspreid met de oproep mee te doen aan de twitteratuurwedstrijd. Deelnemers kozen hun favoriete verhaal en vatten dat samen in minimaal drie en maximaal tien berichten op microblog Twitter, met hun favoriete personage als ik-figuur.

De winnende tekst:

Wqt heb ikk veel gezoprn zeg........///// typen gAat nite echt meer.

Pff.. ik ga naar his.. bn hel erg dronken.

Ben m'n ayto kwijt!!!!111! En mijn telefoon id net in een plas gevaklen.. maar hij d0et het nog..

typen lukkt me nog best goef.. rijden gaa ook nog wel. zit lekker roy orbison te luistere

lig in het ziekenhuis. Schijn hier al een week te liggen. snap er niks van

hoor net dat ik een ongeluk heb gehad. heb dieven aangereden. running Scared zit in mijn hoofd

ik ben Iemand!! krijg een medaille! wie komt er morgenavond een biertje drinken?

Tip de redactie