Bernard Dewulf wint Libris Literatuur Prijs

AMSTERDAM - De Vlaamse schrijver, dichter en columnist Bernard Dewulf (50) heeft maandag de Libris Literatuur Prijs gewonnen met zijn novelle Kleine Dagen.

Juryvoorzitter Hans Wijers, in het dagelijks leven topman van chemieconcern AkzoNobel, maakte dat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Wijers noemde het boek van Dewulf een ''stilistisch kroonjuweel''. In Kleine dagen beschrijft de auteur in een reeks columnachtige stukken zijn eigen dagelijkse omgeving, zijn vrouw, zijn kinderen, zijn huis en zijn tuin.

Volgens de jury is de novelle ''een fascinerende schildering van de evolutie van het samenleven in een gezin. Het zijn de beste schrijvers die geen kosmische thematiek nodig hebben om te schitteren, en om door te dringen tot de essentie van ons bestaan''.

Dimitri Verhulst

De Libris Literatuur Prijs 2010 gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar naar een Belg. Vorig jaar werd Dimitri Verhulst bekroond met deze prestigieuze literaire prijs voor zijn boek Godverdomse Dagen Op Een Godverdomse Bol.

Vier van de zes genomineerden kwamen dit jaar uit Belgiƫ. De andere Vlaamse kanshebbers waren Walter van den Broeck (Terug naar Walden), Tom Lanoye (Sprakeloos) en Peter Terrin (De bewaker).

Uit Nederland waren Marie Kessels (Ruw) en Mensje van Keulen (Een goed verhaal) genomineerd. Alle schrijvers die op de nominatielijst komen, ontvangen 2500 euro.

Arnon Grunberg

De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. Voorgaande jaren ging de prijs naar onder anderen Arnon Grunberg (Tirza, 2007) en K. Schippers (Waar Was Je Nou, 2006). Naamgever van de prijs is de sponsor, de boekhandelketen Libris.

In totaal werden 247 titels ingezonden, waarvan 206 titels reglementair in aanmerking kwamen voor de longlist. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Libris Literatuur Prijs dat meer dan tweehonderd titels op de groslijst belandden.

Achttien titels kwamen op de longlist te staan, waarvan zes boeken zijn genomineerd.

Libris Literatuur Prijs

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie