HUMMELO - De Achterhoekse band Normaal bestaat donderdag precies 35 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum komt die dag het boek 'Ik zeg oeh..! 35 jaar deurdonderen' uit.

In 224 pagina's beschrijft auteur Jan Colijn de opkomst en ontwikkeling van de dialectband, die grote invloed heeft gehad op het zelfbewustzijn van de plattelandsbevolking in het algemeen en de Achterhoekse gemeenschap in het bijzonder.

Bandleider Bennie Jolink over het door hem geautoriseerde boek: ''Er is veel over Normaal geschreven. De teneur was vaak somber. Ben je altijd dronken? werd er dan gevraagd. Maar we hadden ook ontiegelijk veel lol. Die kant wordt eindelijk eens goed belicht.''

Normaal stond in 1975 'uit het niets' op het jaarlijkse popfestival in het openluchttheater in Lochem. ''Rebelse teksten in dialect. Dat was nog nooit vertoond. Normaal is daarmee de grondlegger van de dialectpop'', aldus Colijn.

Rebels

Het rebelse gedrag van Normaal wordt in het boek breed uitgemeten. Een gesneuvelde spiegel in de kleedkamer van Toppop, een concertverbod op Terschelling en de auto- en motorongevallen van een wild scheurende Jolink.

Toch hadden de branieschoppers ook een boodschap. In het jubileumboek belichten cabaretier Herman Finkers en Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek, de prominente rol die de band vervulde bij het bewustwordingsproces en gevoel van eigenwaarde van plattelanders.

Nooit synergie

Streektaalfunctionaris Lex Schaars van het Achterhoekse Staring Instituut zegt dat niet iedereen blij was met de voorbeeldfunctie van Normaal. ''Er is nooit synergie geweest tussen de band en de dialectbeweging. Het taalgebruik van de band was wellicht toch iets te plastisch.''

Toch concludeert de schrijver dat door Normaal de van oorsprong wat terughoudende Achterhoekers tegenwoordig voor hun afkomst durven uit te komen.