BILTHOVEN - De boekhandel heeft de economische crisis vorig jaar goed doorstaan. Waar de detailhandel het zwaar te verduren had, wist de boekhandel het afgelopen jaar een bescheiden positief resultaat te boeken.

De verkoop van boeken steeg in 2009 met 0,2 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Dit maakte De Koninklijke Boekverkopersbond dinsdag bekend.

Hoewel 2009 het jaar van de doorbraak van het e-boek is genoemd, speelde het een marginale rol op de totale omzet van de boekverkopen.

Naar schatting zijn vorig jaar 110.000 e-boeken en 37.000 e-readers verkocht, tegenover 49 miljoen papieren boeken met een totale omzet van 642 miljoen euro, aldus de brancheorganisatie.

Hiermee heeft de boekhandel goed gepresteerd, concludeert de boekverkopersbond, zeker in vergelijking met de andere branches in de detailhandel. Gemiddeld zag de detailhandel de omzet met 4,9 procent dalen, bij de non-food-branches zelfs met gemiddeld 7 procent.

Marktaandeel

Consumenten kopen hun boeken nog steeds het vaakst in de boekhandel. Het marktaandeel van de boekhandel blijft uitgedrukt in omzet stabiel op 89 procent. Het gaat daarbij niet alleen om de boekhandel in de winkelstraat maar ook om de verkopen via internet.

Een toenemend aantal boekhandels ontwikkelt naast hun gewone winkel ook een webwinkel. Inmiddels heeft 92 procent van de boekwinkels een website, dat is 16 procent meer dan in 2008. Zo'n 75 procent van de boekverkopers gebruikt de website ook als webwinkel voor de verkoop van boeken.