AMSTERDAM - Een kleine tekening van een jong meisje inspireerde Margriet de Moor tot het schrijven van 'De schilder en het meisje'. De schrijfster vertelt over haar jongste roman, eentje met "enorm veel geweld."

In De Moors nieuwe roman wordt in het 17e-eeuwse Amsterdam een jonge vrouw op een gruwelijke manier terechtgesteld voor een moord. Een beroemde schilder uit die tijd tekent haar laatste beeltenis.

"Een boek met enorm veel geweld", vertelt de schrijfster aan Lezen.tv. Het verhaal van moord en doodslag werkt toe naar dat ene kleine tekeningetje van een onbekende maker.

Het boek speelt zich af op één dag en vertelt twee levenslopen. De Moor: "De schilder is aan het eind van zijn leven, het meisje is pas 18. Ze gaan elkaar ontmoeten, maar pas als zij dood is. Het hele boek gaat over die ene dag uit het leven van de schilder, die door Amsterdam loopt en op weg is naar de plek waar hij haar zal ontmoeten."

"Van het Scandinavische meisje wordt de hele reis naar Amsterdam toe geschetst. Ook zij is dus op weg naar de plek waar ze elkaar zullen treffen. Maar het wordt een heel tragische ontmoeting."