AMSTERDAM - Schrijver Gerard Reve (1923-2006) heeft tevergeefs geprobeerd zijn vader te doden. Dat onthult Nop Maas in het tweede deel van de biografie Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven.

Bij een van zijn bezoeken aan zijn flinke demente vader in 1974 probeerde Reve hem het laatste duwtje te geven dat hij nodig had om te sterven, schreef de auteur jaren later in een brief aan zenuwarts R. Agema.

Reve diende zijn vader een flink aantal peppillen (amfetamine) toe, liet ze hem met een glas water inslikken en vertelde dat ze goed voor hem waren.

''Ik dacht: dat zal het hart wel opjagen, tot de boel uit elkaar vliegt'', aldus de schrijver. ''Maar mis hoor: er gebeurde helemaal niets. God schijnt het toch, wat tijd en plaats betreft, voor het zeggen te hebben.''

Sterfbedtheater

Reve had er genoeg van dat hij zeker zes keer aan het sterfbed van zijn vader verscheen, en de dood telkens uitbleef. ''Ik werd van dat herhaalde sterfbedtheater op den duur razend van woede, bijna door het dolle heen.''

Hij ondernam de poging met de pillen de vierde of vijfde keer, toen hij even alleen met hem was. Reve en zijn vader hadden geen goede relatie.

Onderzoek

Nop Maas heeft tweeduizend pagina's ingeruimd voor een driedelige biografie over Reve. Hij heeft tien jaar onderzoek gedaan naar het leven van een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers en was vier jaar kwijt met het opschrijven van het levensverhaal van Reve.

Het eerste deel verscheen in oktober, het derde deel verschijnt komend najaar. Deel twee gaat over de jaren 1962-1975.