AMSTERDAM - Vijf auteurs zijn dinsdag genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman.

Schrijvers René Appel (Van twee kanten), Hans Declercq (Hoe zwart is de duivel?), Bram Dehouck (De minzame moordenaar), Lieneke Dijkzeul (de geur van regen) en Carla de Jong (Serpent) staan op de shortlist voor de prijs. Dat maakt de organisatie dinsdag bekend.

De jury bestaat uit juryvoorzitter Koos Postema en de drie recensenten Ineke van den Bergen, Bert Vuijsje en Marcella van der Weg.

De genomineerden werden dinsdag aan het eind van de CPNB-persbijeenkomst over de Maand van het Spannende Boek bekendgemaakt.

Uitgereikt

De Gouden Strop wordt vergeven op 1 juni 2010 tijdens The Power of Plots, de openingsavond van Juni - Maand van het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam. De winnaar van De Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

Tegelijk met de Gouden Strop wordt ook de zogenaamde Schaduwprijs uitgereikt aan de auteur met het beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre.