AMSTERDAM - Thrillers uit Scandinavie blijken zeer populair onder Nederlandse lezers. Bijna een op de vijf titels uit de top 60 van best gelezen thrillers komt uit het hoge noorden van Europa.

En in meer dan een op de tien huishoudens is in het afgelopen jaar een Scandinavische thriller gelezen.

Dat meldt de Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag tijdens een persbijeenkomst over de Maand van het Spannende Boek, die op 1 juni van start gaat.

Deze themamaand staat dit jaar in het teken van de Scandinavische misdaadliteratuur. Het geschenkboek Onmacht, dat thrillerauteur Charles den Tex schreef ter gelegenheid van de 22ste editie, wordt uitgegeven in een recordoplage van 865.000 exemplaren.

Realisme

Volgens de CPNB blinken Scandinavische thrillers uit in realisme, waardoor Nederlanders ze verslinden. ''Het is er altijd koud en er zijn genoeg afgelegen plekken om te kunnen moorden'', aldus programmaleider Esther Scholten.

Overigens ligt het moordcijfer in Scandinavië helemaal niet zo hoog, zocht Scholten uit. ''Als je de moorden in de thrillers bij elkaar optelt, is dat een vertwaalfvoudiging van de werkelijke cijfers.''

Larsson

De auteur die het meest heeft bijgedragen aan de opmars van de Scandinavische literatuur is uiteraard thrillerschrijver Stieg Larsson. De boeken uit de Millennium-trilogie van de Zweed staan op plaats 1, 3 en 4.

Larsson was daarmee in 2009 de best verkochte auteur in Nederland. Van het eerste deel, Mannen die vrouwen haten, zijn ruim 800.000 exemplaren verkocht.

MØRD en DØDSLAG

'Juni - Maand van het Spannende Boek MØRD en DØDSLAG' wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar geopend met de The Power of Plots - de Avond van het Spannende Boek. Dit jaar is dat op dinsdag 1 juni in de Melkweg in Amsterdam. Naast Charles den Tex zijn een aantal Scandinavische thrillerauteurs aanwezig.

De avond wordt om 19.45 geopend met de uitreiking van de Schaduwprijs en De Gouden Strop 2010. De avond is toegankelijk voor publiek.