AMSTERDAM - Lucia de Berk en uitgeverij de Arbeiderspers werkten in het diepste geheim aan het boek 'Lucia de B.', dat woensdag een paar uur na de roemruchte vrijspraak van de Haagse verpleegster al in de schappen lag.

"We hebben in het grootste geheim aan het boek gewerkt, omdat we niet wilden dat de inhoud op welke wijze ook nog van invloed zou zijn op de uitspraak", zegt Elik Lettinga van de Arbeiderspers vrijdag in een interview met het Parool.

De boeken lagen woensdag in diverse boekwinkels klaar om te worden verkocht. Dit alles geschiedde, succesvol, in het grootste geheim. Als de vrijspraak toch niet het geval zou zijn geweest, waren de boeken allemaal retour gegaan, vertelt Lettinga.

Patiënten

In het boek beschrijft Lucia de Berk de verloop van haar leven sinds ze in 2001 werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van meerdere patiënten in het ziekenhuis waar ze werkzaam was. De Berk hield in de acht jaar die volgden diverse aantekeningen bij.

Afgelopen woensdag werd ze vrijgesproken van betrokkenheid bij moorden en bood het OM haar excuses aan voor de 'gerechtelijke dwalingen'.

Maarten 't Hart

Dat 'Lucia de B. - levenslang en TBS' er is gekomen komt vooral door schrijver Maarten 't Hart, die zich al jaren met de zaak bezighoudt en altijd overtuigd is geweest van De Berks onschuld. Hij vroeg de uitgeverij vorig jaar of deze in het manuscript van De Berk was geinteresseerd.

"We waren zeker geïnteresseerd", aldus Lettinga. "En toen ik het gelezen had, was ik er helemaal ondersteboven van. Het is zeldzaam dat je vanuit het perspectief van de verdachte het rechtssysteem in werking ziet."