
Ervaringen Lucia de B. in boekvorm
Woensdag sprak het gerechtshof in Arnhem haar vrij. Haar herinneringen aan de afgelopen jaren liggen vanaf deze week in boekvorm in de winkel.
Het boek 'Lucia de B. Levenslang en tbs', met een voorwoord van schrijver Maarten 't Hart, gaat over de periode tussen haar arrestatie (december 2001) en de dag dat ze in de gevangenis in Nieuwersluis wordt getroffen door een beroerte, 18 maart 2006.
Ze is er nog niet aan toe de gebeurtenissen uit de tijd daarna met de buitenwereld te delen, schrijft ze aan het eind van het boek.
Machteloosheid
De Berk schrijft over de woede, frustratie en machteloosheid die de jaren sinds eind 2001 meebrachten.
De schok van de veroordelingen tot levenslang door de rechtbank en later het gerechtshof in Den Haag. Ook beschrijft ze hoe het personeel in het huis van bewaring en in de gevangenis haar vaak vernederend behandelde.
Steun kreeg ze vooral van haar vriend Peter, dochter Fabiënne, haar advocaten Stijn Franken en Ton Visser en een aantal medegedetineerden die ze tijdens haar gevangenschap in Breda en Nieuwersluis leerde kennen.
Herinneringen
De verzameling ervaringen en herinneringen geven een kijkje in het gevoelsleven van de verpleegkundige, die van begin tot eind heeft volgehouden dat ze niets van doen heeft gehad met de 'verdachte' sterfgevallen in de vier Haagse ziekenhuizen waar ze heeft gewerkt.
De opluchting van de vrijspraak in Arnhem komt niet in het boek voor. Dat geldt ook voor de hele herzieningsprocedure die de afgelopen jaren is gevoerd om haar zaak opnieuw onder de rechter te krijgen.
De Hoge Raad gaf daar in 2008 groen licht voor. Op 2 april werd haar straf onderbroken en sindsdien is De Berk op vrije voeten.
Rechtvaardig
''Net als de meeste mensen was ik altijd van mening dat ons rechtssysteem goed en rechtvaardig was. Dat gaf me een veilig gevoel, ik vertrouwde erop dat eerlijke en capabele mannen en vrouwen de wet zouden handhaven.
Maar toen wist ik niet hoe het is als er een arrestatieteam voor je deur staat. En hoe het is om van misdaden beschuldigd te worden die je niet begaan hebt'', aldus De Berk in haar boek.
''Ik kon ook niet weten hoe het is om machteloos te zijn en afhankelijk van mensen die je verachten. En al helemaal niet hoe het is om jaren in onzekerheid te wachten totdat justitie besluit wat ze met je wil doen. Nu weet ik dat wel.''