DEN HAAG - Thé Tjong-Khing (1933) wint de Max Velthuijs-prijs 2010. Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde dinsdag bekendgemaakt.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken.

Thé Tjong-Khing illustreerde voor onder anderen Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt.

''De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naïef tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek'', aldus het bestuur.

Eerder won de illustrator driemaal het Gouden Penseel. Zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

Scheppingskracht

Volgens de jury wordt de scheppingskracht van Thé Tjong-Khing op verscheidene niveaus ''door grote dynamiek'' gekenmerkt.

''Zijn talrijke geesteskinderen zijn opvallend beweeglijk en gracieus, zelfs in hun notoire onhandigheid of stunteligheid.''

De combinatie van heldere en figuratieve toegankelijkheid en aanhoudende kwaliteitsvolle vernieuwing maken zijn handtekening herkenbaar en zijn schepselen breed geliefd en gekend, aldus het juryrapport.

P.C. Hooft-prijs

De Max Velthuijs-prijs wordt beheerd door de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft.

Ook aan die prijzen is een bedrag verbonden van 60.000 euro. De eerste Max Velthuijs-prijs werd in 2007 uitgereikt aan Mance Post.

September

Thé Tjong-Khing ontvangt zijn prijs in september in het Letterkundig Museum in Den Haag. Dat museum wijdt een kleine tentoonstelling aan het werk van de winnaar.

Ook het Kinderboekenmuseum, dat voorlopig gesloten is in verband met een verbouwing, richt in het najaar van 2011 zijn eerste wisseltentoonstelling in rond Thé Tjong-Khing.