AMSTERDAM - Kader Abdolah schrijft het Boekenweekgeschenk voor 2011. Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dindag bekend.

De Boekenweek zet volgend jaar het levensverhaal centraal, onder het motto 'curriculum vitae - geschreven portretten'.

Abdolah (Iran, 1954) maakte zich pas op latere leeftijd de Nederlandse taal eigen, maar zijn werk behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse literatuur. In 2005 brak hij bij het grote lezerspubliek door met Het huis van de moskee.

In 2008 publiceerde Abdolah De boodschapper en De Koran, twintig jaar nadat hij als politiek vluchteling naar Nederland was gekomen.

In datzelfde jaar werd Abdolah de prestigieuze Franse onderscheiding Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres toegekend. Het huis van de moskee verscheen toen in een Franse vertaling.

Eredoctoraat

In 2009 reikte de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat uit aan Abdolah. Volgens de universiteit is hij ''een schrijver die willens en wetens tussen twee werelden staat, het milde gezicht van de islam wil laten zien en op deze wijze bijdraagt aan het huidige publieke debat over religie in de openbare ruimte.'' Abdolah heeft inmiddels vijftien titels gepubliceerd.

De Boekenweek stond één keer eerder in het teken van levensverhalen. In 1993 ging het ook over dagboeken, brieven en biografieën. Inmiddels is dit een zeer populair genre, aldus de CPNB.

Autobiografie

''Iedereen die tegenwoordig publiekelijk iets betekent, heeft een (auto)biografie, van politici zoals Ayaan Hirsi Ali tot en met sporters als Maarten van der Weijden.''

Ook autobiografische verhalen zijn erg in trek, zoals blijkt uit de CPNB Top 100 van vorig jaar: zes van de tien best verkochte non-fictie boeken vallen onder dit genre, met bestsellers als de familiegeschiedenis Het pauperparadijs. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart tot en met zaterdag 26 maart.