AMSTERDAM - Jolande Withuis is de winnares van de Erik Hazelhoff Biografieprijs. Zij krijgt de prijs, een geldbedrag van 15.000 euro, voor haar boek Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld.

De prijs werd donderdagavond in De Rode Hoed in Amsterdam uitgereikt door prinses Irene, beschermvrouw van de literaire onderscheiding.

De Erik Hazelhoff Biografieprijs is een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige biografie die bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Volgens de jury leest de biografie over Boellaard ''als een trein''. Withuis vergroot de leesbaarheid ''door de keuze niet ieder detail te behandelen.''

De schrijfster heeft voor haar biografie stapels dagboeken doorgenomen over Boellaard, die tijdens zijn gevangenschap in concentratiekampen mensen met verschillende achtergronden wist te verenigen.

Masterscriptie

Ook wordt voortaan tweejaarlijks de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de auteur van de beste universitaire masterscriptie.

Esther Zwinkels won deze prijs donderdagavond voor haar scriptie over verzetsgroepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Sumatra de confrontatie aangingen met de Japanse bezetter. Zij ontving een geldbedrag van 5000 euro en een auteurscontract bij een uitgeverij.

Verzetsheld

De prijzen zijn vorig jaar in het leven geroepen door mensen die op enigerlei wijze verbonden zijn met verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje.

Het doel is de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek te vergroten, getalenteerde schrijvers een platform te bieden naar het schrijverschap en het gedachtegoed van Hazelhoff Roelfzema levend te houden.

Een vakjury beoordeelde 104 inzendingen en koos daaruit een shortlist van vijf biografieën. Een comité van aanbeveling houdt toezicht.

Daarin zitten onder anderen Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van de naamgever, en prinses Irene.