AMSTERDAM - Het instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een zeldzaam zeventiende-eeuws Nederlandstalig kookboek.

De Vrienden van de Bibliotheek van de UvA schenken het instituut woensdag het Koock-boeck oft Familieren Keuken-boeck van Antonius Magirus.

Het kookboek werd voor het eerst in Leuven gedrukt in 1612 en werd later in Antwerpen opnieuw uitgegeven in 1655 en 1663.

Het boek van Magirus is tot nu toe in geen enkele Nederlandse bibliotheek aanwezig, aldus het instituut dinsdag. In de zeventiende eeuw verscheen slechts één ander Nederlandstalig kookboek (De Verstandige Kok).

Het geschonken boek (een exemplaar van de Antwerpse druk uit 1655) is afkomstig uit de nalatenschap van de Vlaamse volkskundige Hervé Stalpaert (1914-1981).

Italiaanse keuken

Het kookboek van Magirus was vooral gebaseerd op de Italiaanse keuken. Via hem maakten Nederlanders kennis met Parmezaanse kaas, ricotta, mediterrane groenten en vele groene kruiden.

''Magirus paste de Italiaanse recepten aan voor de Nederlandse 'juffrouwen''', aldus het instituut Bijzondere Collecties. Vermaarde Nederlanders als Jacob Cats en Constantijn Huygens hadden het boek in bezit.