AMSTERDAM – Schrijver Paolo Giordano heeft vaak grote moeite met het leven. “Het doet mij vaak pijn”, zegt de Italiaanse auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen in een interview met weekblad Libelle.

“Ik denk dat alle schrijvers dat hebben. Ergens is het heel banaal, maar kunstenaars hebben pijn nodig om van daaruit te kunnen werken”, aldus de 28-jarige schrijver wiens debuutroman een wereldwijd succes beleeft.

Giordano, van oorsprong natuurkundige, vertelt in het interview dat zijn carrière als schrijver vooral ontstond uit frustratie. “Ik heb altijd geweten dat ik niet het verschil zou maken op het gebied van natuurkunde. Ik moest dus iets nieuws vinden en kwam uit bij het schrijven.”

Giordano is in zijn hoofd al bezig met personages voor een nieuw boek. Hoewel hij nog niet aan het schrijven is gegaan, weet de auteur al wel dat zijn tweede werk niet een compleet ander boek zal worden dan zijn debuutroman. “De thema’s blijven een beetje hetzelfde, maar dan beschreven vanuit een ander perspectief.”

Bekendheid

De eenzaamheid van de priemgetallen is inmiddels in 22 talen vertaald en Giordano is in Italie onderscheiden met de belangrijkste literaire prijs van het land, de Premio Strega. Van de bekendheid die hij hiermee heeft verworven kan de jonge auteur maar moeilijk genieten.

“Ik vind het vreselijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar de mogelijkheden die hieruit zijn voortgekomen zijn enorm. Dat had ik nooit willen missen.”