AMSTERDAM - Op het 'Boekenbal der Titanen' is dinsdagavond het officiële startschot gegeven voor de 75ste Boekenweek.

Bekijk lezersfoto's van het Boekenbal op NUfoto

Een keur aan grootheden en jonkies uit de Nederlandse literatuur verzamelde zich traditiegetrouw in de Amsterdamse Stadsschouwburg voor hét literaire feestje van het jaar. Het Boekenbal is dit jaar voor de 59ste keer gehouden.

Het neusje van de zalm van de Nederlandse schrijverswereld was aanwezig, onder meer Harry Mulisch, Remco Campert, Arthur Japin, Bernlef, Renate Dorrestein, Jan Siebeling en Geert Mak betraden de rode loper.

"Leuk, erg leuk", zei die laatste over de sfeer en drukte op het Boekenbal. "Ik laat het maar over me heenkomen."

Voor eregast en schrijver van het boekenweekgeschenk Joost Zwagerman bestond de avond voor het grootste deel uit het geven van interviews en reacties. "Maar het gaat nog goed", sprak de auteur. "Het is een gekkenhuis, maar ook erg leuk. En nu eerst even een sigaretje."

Titaantjes

Thema van de Boekenweek 2010 is 'Titaantjes - opgroeien in de letteren', ontleend aan het werk van Nescio met de beroemde openingszin 'jongens waren we, maar aardige jongens'. Adriaan van Dis vertelde in het openingsprogramma op theatrale wijze over zijn ervaringen met schrijvers op school.

Hoe de dichter Adriaan Roland Holst langskwam in de gymzaal op zijn school. "Hij had het over het land waar de zee begon", aldus Van Dis. "Wij noemden dat strand, maar zoals hij zei was het zoveel mooier. Toen ging ik ook dichten."

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr droeg een gedicht voor dat hij speciaal schreef voor de jubilerende Boekenweek, met de titel 'radicaal intiem'.

Feest

En verder werd er vooral veel gedronken, gepraat en gefeest op het Boekenbal. Diverse zalen en het toneel van de Stadsschouwburg veranderen na 22.00 uur in een dansvloer. Op de trappen en in de gangen werd vooral geproost en akelig veel 'genetwerkt'.

Boekenbal der Titanen geopend