ROTTERDAM - Schrijver Robert Vuijsje heeft met het boek Alleen maar nette mensen De Inktaap 2010 gewonnen. Maandag nam hij de literaire jongerenprijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rotterdam in ontvangst.

Ruim 2500 leerlingen van meer dan honderdzestig scholen in Nederland, Vlaanderen en Suriname deden mee aan de negende editie van De Inktaap.

Voor de prijs beoordeelden zij de winnaars van de literaire prijzen De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Naast Vuijsje waren Doeschka Meijsing met Over de liefde (winnaar AKO Literatuurprijs) en Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (winnaar Libris Literatuur Prijs) genomineerd.

Hokjesgeest

Scholieren vonden het boek van Vuijsje ''humoristisch en vlot geschreven''. ''Vuijsje duwt ons met onze neus in onze eigen hokjesgeest'', aldus een van de reacties.

De Inktaap wil jongeren op deze manier confronteren met de keuze die de jury's van de drie literaire prijzen hebben gemaakt. De prijs is een initiatief van onder meer de Nederlandse Taalunie en het ministerie van Cultuur.