AMSTERDAM - Voor het eerst in de geschiedenis zal een pagina van een Nederlandse roman naar de ruimte worden gelanceerd. Dat heeft uitgeverij Podium bekend gemaakt.

Speciaal voor de ruimtereis is bladzijde 1 van de nieuwe roman Spaghetti Spoetnik van debutant Tonie Mudde verkleind afgedrukt op hittebestendig plastic. De pagina reist mee aan boord van een satelliet van ISIS. Dit Nederlandse bedrijf maakt satellieten zo klein als een pakje melk.

Spaghetti Spoetnik is een roman over macht, seks en sterrenkunde. De schrijver kwam zelf op het idee om zijn boek aan boord van een satelliet rondjes om de aarde te laten draaien.

Aliëns

“Het verhaal gaat over onbereikbaarheid in de sterrenkunde en de liefde”, verklaart Mudde. “Ik vond het wel toepasselijk om het boek dan ook naar een onbereikbare plaats te laten brengen door een satelliet.”

Mudde verwacht niet dat zijn boek een groot lezerspubliek zal trekken in de ruimte. “Ik geloof wel dat er mogelijk ergens buitenaards leven bestaat”, zegt hij. “Maar of aliëns ook zo intelligent zijn dat ze mijn boek kunnen lezen, vraag ik me af. Ze zouden de tekst waarschijnlijk letter voor letter moeten ontcijferen, net zoals wij oude hiërogliefen hebben ontcijferd."