BRUSSEL - De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een boek over seriemoordenaar Ronald Janssen verboden. Dat gebeurde op verzoek van de ouders van de slachtoffers van Janssen. Zij hadden geen toestemming gegeven foto's van hun kinderen te publiceren.

Ook waren ze bang dat de publicatie het politieonderzoek zou schaden.

De Gazet van Antwerpen meldt dat vrijdag. Het boek, met als titel 'Het kan je buurman zijn', is geschreven door twee journalisten van deze krant, Thierry Goeman en Tom De Smet.

Janssen, een leraar uit Loksbergen in Belgische Limburg, werd begin dit jaar gearresteerd. Hij heeft bekend zijn buurmeisje en haar vriend te hebben vermoord.

Later gaf hij toe ook een ander meisje om het leven te hebben gebracht. Hij heeft volgens Belgische media ook bekend een aantal vrouwen te hebben verkracht, onder wie een Nederlandse. Justitie onderzoekt of hij nog meer moorden en verkrachtingen op zijn geweten heeft.

Uitgeverij

De Antwerpse uitgeverij Linkeroever legt zich neer bij het besluit van de rechter, al betreurt ze dat. ''Het is een sereen boek met maatschappelijke relevantie''.

De ouders van de slachtoffers hadden een dwangsom van 500.000 euro geëist als het boek toch in de handel zou komen.