GRONINGEN - Striptekenaar Jan Kruis heeft vrijdag in de Der Aa-kerk in Groningen de eerste Marten Toonderprijs ontvangen. De tekenaar van Jan, Jans en de kinderen kreeg de prijs, een geldbedrag van 25.000 euro, voor zijn gehele oeuvre.

De Marten Toonderprijs is een initiatief van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. De onderscheiding wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal, en daarmee ook aan het Nederlands cultureel erfgoed.

Volgens de jury voldoet Jan Kruis daaraan in geruime mate. ''Iedereen kent de Rode Kater'', aldus de jury.

Bewonderaar

De in Rotterdam geboren Kruis (76) was een groot bewonderaar van Bommeltekenaar Marten Toonder, die in 2005 overleed en naar wie de prijs is vernoemd. Hij werkte in het verleden ook voor de Toonder Studio's.

Jan, Jans en de kinderen verscheen in 1970 voor het eerst in Libelle. Daarna tekende hij 28 jaar lang 1139 afleveringen van Jan, Jans en de Kinderen, waarvoor hij zich liet inspireren door zijn eigen gezinsleven. Jaarlijks worden 125.000 albums van de strip verkocht. Daarmee is het een van de succesvolste strips van ons land.

Tentoonstelling

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen organiseert sinds vrijdag een tentoonstelling over het werk van de striptekenaar. Op de expositie Het Theater van Jan Kruis komen niet alleen de karakters uit Jan, Jans en de Kinderen aan bod, maar ook werk met een wat meer kunstzinnig karakter, zoals geschilderde portretten van bekende Nederlanders.