LONDEN - De Britse schrijver Salman Rushdie gaat een boek schrijven over de tijd dat hij ondergedoken zat nadat de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini, een fatwa (religieus decreet) tegen hem had uitgevaardigd.

Dat heeft hij deze week gezegd bij de opening van een tentoonstelling in de Amerikaanse stad Atlanta, zo meldde de Britse krant The Independent donderdag.

Khomeini riep in 1989 moslims op om Rushdie te doden, omdat de schrijver in zijn boek De Duivelsverzen de islam zou hebben beledigd.

De auteur dook onder en heeft tot dusver weinig verteld over zijn ervaringen in die tijd.

Gespannen

Een vriendin van hem, Frances D'Souza, heeft gezegd dat de relatie tussen Rushdie en de mensen die hem moesten beschermen, soms gespannen was.

'Hij moest voor elke centimeter vechten. Om naar de bioscoop, de opera of het theater te gaan. De veiligheidsbeambten waren gewoonlijk gelukkiger als zij hem op het onderduikadres konden houden'', zei D'Souza.

Rushdie werkt sinds enkele jaren in Atlanta, waar hij voor een periode van vijf jaar is aangesteld als docent aan de Emory Universiteit. Op de expositie zijn manuscripten, brieven en foto's te bewonderen die Rushdie in 2006 aan de universiteit schonk.