Marie Hermanson – Paddenstoelen voor Madeleine

Vermakelijke roman met zwarte randjes over een paddenstoelenkenner en zijn zoon, die in de schaduw van zijn charismatische pa moet opgroeien.

De Zweedse schrijfster Marie Hermanson heeft er een handje van om personages te creëren die in hun eigen wereld leven.

Het Zweedse platteland, vol mystieke ritselingen in de eigenzinnige landschappen, leent zich daar prachtig voor. In de locaties die Hermanson als decor kiest, is de natuur de baas en de mens kan zich hooguit verwonderen en aanpassen.

Bezeten vliegenzwam

In “Paddenstoelen voor Madeleine” wijdt Holger, de vaderfiguur, zijn leven aan het doorgronden van de natuur middels de paddenstoel. De man is er bezeten van en kan er ook schitterend over vertellen.

Als hij zijn magische mond opent en verhaalt over ondergrondse netwerken van schimmeldraden, over de smakelijke boleten en grotzwammen, over de opwekkende eigenschappen van eekhoorntjesbrood, dan hangen de vrouwen van de weekendcursus aan zijn lippen.

Terwijl ze hun mandjes vullen met eetbare paddenstoelen, vult hun gemoed zich met ademloze bewondering voor deze bezielde man

Sexy

Holger geniet van die aandacht en weet de dames te bespelen als een cellist. Zijn zoon Gunnar hangt er altijd bij als een doorsnee champignonnetje. Zijn ergernis groeit als zich een heel sexy en verleidelijke cursiste meldt: Madeleine.

Gunnar raakt hopeloos in de ban van haar en zijn stuiterende hormonen, maar is geen match voor zijn onweerstaanbare vader.

Gewaagde zet

Hermanson hanteert de eeuwenoude generatiestrijd tussen vader en zoon voor een ongewoon verhaal, en weet net als Holger dat hele paddenstoelengebeuren tot kunst te verheffen. Je kunt de zwammen zowat ruiken, evenals de bronstige hitsigheid van deze beklagenswaardige zoon, die met zo’n pa geen schijn van kans maakt op zelfontplooiing.

Voorlopig dan, want als de zoon denkt het heft in eigen handen te nemen en een gewaagde stap zet, blijkt hij nog steeds in de schaduw te staan van deze Zweedse Tijl Uilenspiegel.

Generatiestrijd

“Paddenstoelen voor Madeleine” is een coming-of-age roman, en een vermakelijke bovendien, maar het is geen stijlvaste roman. Hermanson wisselt nogal eens van genre om haar eindbestemming te bereiken.

De elementen zwarte komedie, satire, detective en drama zijn niet volledig met elkaar verweven; ze volgen elkaar op en soms voel je je eerder in de boot genomen dan verrast als de schrijfster weer een nieuwe afslag neemt.

Hetgeen allerminst een reden is om dit boek niet te lezen: het verhaal verveelt geen seconde en is alleen al de moeite waard om dat prettige gezwam over paddenstoelen en dat onbedaarlijk grappig gefantaseerde seksleven van dat joch, die arme Gunnar.

Tip de redactie