AMSTERDAM - Schrijfster Carolina Trujillo heeft vrijdagavond in Amsterdam de BNG Literatuurprijs ontvangen. Ze won de oeuvreprijs voor auteurs onder de veertig die nog niet zijn doorgebroken met haar roman De terugkeer van Lupe Garcìa.

Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De terugkeer van Lupe Garcìa verhaalt over een documentairemaakster die vanuit Nederland terugkeerd naar haar Zuid-Amerikaanse geboorteland om een film te maken over het militaire regime.

De jury, voorgezeten door de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, roemt Trujillo om haar toon, stijl en "bulken van karakter".

"Met goed gedoseerde humor en wrange ernst presenteert de winnaar een verhaal met een pointe, een plotroman over een milieu dat voor veel lezers onbekend is.

Het is een roman waarin diepe hartstocht door grote vakbekwaamheid in bedwang wordt gehouden. Een roman over de afrekening met een verleden, die de lezer hulpeloos en verscheurd achterlaat", zo luidt het juryrapport.

Uruguay

Carolina Trujillo werd geboren in Uruguay en groeide grotendeels op in Nederland. In 2002 verscheen haar debuutroman De bastaard van Mal Abrigo. De terugkeer van Lupe Garcìa was eerder ook al genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Andere genomineerden voor prijs van Cultuurfonds BNG waren Mark Boog (Ik begrijp de moordenaar), Jan van Mersbergen (Zo begint het), Henk van Straten (Smet), Annelies Verbeke (Vissen redden) en Robbert Welagen (Verre vrienden).