AMSTERDAM – De overleden Zweedse auteur Stieg Larsson en zijn bijzonder succesvolle thrillerreeks ‘Millennium’ blijven de gemoederen bezig houden. Naar aanleiding van een onlangs in Zweden gepubliceerde biografie, rijst nu het gerucht dat de trilogie niet van Larssons eigen hand zou zijn.

Vriend en collega Kurdo Bakski schrijft in ‘Mijn vriend Stieg Larsson’ dat Larsson weliswaar een begenadigd onderzoeksjournalist was, maar helemaal geen goede schrijver.

Volgens Bakski heeft Larssons vriendin Eva Gabrielson de pen ter hand genomen om de ideeën van haar levenspartner in fraai proza om te zetten.

Zijlijn

Gabrielson zelf heeft in diverse interviews gezegd dat ze zich niet met het schrijven van de trilogie heeft bemoeid, maar enkel vanaf de zijlijn meekeek en suggesties deed. Ook een redactrice van Larssons uitgever zegt tijdens hun nauwe samenwerking nooit over een co-auteurschap te hebben gehoord.

Bakski’s verhaal wordt op zijn beurt dan weer onderschreven door een oud-eindredacteur bij het persbureau waar Larsson werkzaam was.

Bestseller

De Millenniumreeks van Stieg Larsson is een absolute bestseller. Het eerste deel van de trilogie, Mannen die vrouwen haten, is in Nederland het best verkochte boek van 2009.

Stieg Larsson overleed in 2004 op vijftigjarige leeftijd aan een hartinfarct, vlak voor het uitkomen van zijn eerste boek. Na zijn dood is er heel wat gesteggeld over zijn nalatenschap en de rechten op zijn werk.