Als de 15-jarige Callum te horen krijgt dat hij een jaar moet onderduiken wil hij in leven blijven, ontdekt hij al snel dat dit niet het loze gekrakeel van een gek is.

Nadat in november deel 1 van de Complot 365-serie was verschenen, ligt sinds 1 februari ‘eindelijk’ deel 2 in de winkels. De serie, waarvan op elke eerste van de maand een nieuwe deel zal verschijnen, loopt tot en met december 2010 en tot dan zal men op de ontknoping moeten wachten…

Callum Ormond is een normale jongen van 15 die samen met zijn familie probeert het verlies van zijn vader te verwerken. Het lijkt steeds beter te gaan, totdat hij op 31 december een krankzinnige man tegenkomt die hem vertelt dat hij 365 dagen moet onderduiken, wil hij in leven blijven…

Als Callum diezelfde avond bijna verdrinkt door een ongeluk op zee en ontdekt dat dit geen toeval was, begint hij de man te geloven.

Familiegeheim

De vader van Callum heeft tijdens zijn werk in Ierland een groot familiegeheim ontdekt dat van onschatbare waarde zou zijn. Door zijn vroegtijdige dood – was het moord? – heeft hij dit echter niet tot op de bodem kunnen uitzoeken. Callum vindt steeds meer informatie van wat zijn vader ontdekt heeft en samen met zijn beste vriend Boges probeert hij het mysterie op te lossen. Hij is echter niet de enige die achter het geheim van de familie Ormond aanzit.

Ontsnappen

Al snel blijkt dat Callum thuis niet meer veilig is en besluit hij op straat te gaan leven. Het feit dat hij achterna wordt gezeten door twee grote criminele bendes die ook interesse hebben in het Ormond-raadsel, maakt het er niet makkelijker op. Op de een of andere manier weten ze hem steeds weer te vinden en een aantal keer balanceert Callum op het randje tussen leven en dood.

Gelukkig weet hij iedere keer te ontsnappen en komt hij stukje bij beetje meer te weten over de raadselachtige voorspelling die hem werd gedaan op oudejaarsdag.

Spanning

Hoewel het verhaal nog een beetje vaag is en wellicht ietwat ongeloofwaardig kan overkomen (Callum overleeft een aanval van een haai en een leeuw, hij wordt op het nippertje gered uit een olietank, breekt in bij allerlei criminelen en weet keer op keer te ontsnappen uit de klauwen van allerlei ongure types) weet Gabrielle Lord er goed de spanning in te houden.

Door de hoeveelheid gebeurtenissen, de vlotte schrijfstijl, de actie, en natuurlijk het mysterie, sta je er geen moment bij stil dat het allemaal wel erg onwaarschijnlijk is. Je kan je zelfs steeds beter voorstellen dat een dergelijke situatie ‘in het echt’ ook kan ontstaan. Lord wordt in de crime-wereld niet voor niets de ‘Australian First lady of crime’ genoemd.

Februari

In het tweede deel wordt er al een klein beetje meer duidelijk over het familiegeheim waar de vader van Callum zo hard naar op zoek was. Zo blijkt het onder andere dat er in Richmond, de stad waar Callum woont, een glas-in-lood engel is die precies lijkt op de engel die Callums vader voor zijn dood getekend heeft. Dit blijkt een eerbetoon te zijn aan een soldaat die in de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld. Zou hij er iets mee te maken hebben?

Wachten

Wellicht dat Lord ons al in het volgende deel iets meer zal vertellen over deze Ormond-engel, maar feit blijft wel dat we tot het einde van het jaar moeten wachten totdat alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen. En dat is helemaal niet erg, want een serie die zo spannend is en zo lekker wegleest, daar wil je best wat tijd voor uittrekken!