AMSTERDAM - Mannen die vrouwen haten van de Zweedse schrijver en journalist Stieg Larsson is het best verkochte boek van 2009. Het eerste deel uit de Millennium-trilogie ging 496.918 keer over de toonbank.

Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekend.

De drie delen van Larsson beleefden vorig jaar een ware opmars in Nederland. Het tweede en derde deel, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid, staan respectievelijk op de zesde en zevende plaats met ongeveer 250.000 verkochte exemplaren.

In de zomer ging de film van het eerste deel van de Millennium-trilogie in première in de Nederlandse bioscopen.

Dan Brown

Het tweede best verkochte boek betreft Haar naam was Sarah van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay (456.821 exemplaren). Het verloren symbool van Dan Brown, dat in oktober verscheen, belandde op de derde plek. In slechts tien weken werd het ruim 350.000 keer aangeschaft.

Het Diner van Herman Koch is met een vierde plaats en 300.000 verkochte exemplaren het hoogst (oorspronkelijk) Nederlands genoteerde boek in de CPNB Top 100 van het afgelopen jaar.

Koch won vorig jaar met deze roman de NS Publieksprijs, de enige jaarlijkse Nederlandse boekenprijs waarbij de lezer het laatste woord heeft.

Prijs

In totaal zijn er vorig jaar 45,1 miljoen Nederlandstalige algemene boeken verkocht. De totale omzet kwam uit op 575 miljoen euro, 3 procent minder dan in 2008. De gemiddelde prijs van het Nederlandstalige boek steeg met 2,9 procent naar 12,77 euro.

Ten opzichte van 2008 waren er vorig jaar een paar echte megasellers. In 2008 werden van het best verkochte boek, De Vliegeraar van Khaled Hosseini, 'slechts' 273.980 exemplaren verkocht.