NEW YORK - De Amerikaanse schrijver J.D. Salinger is woensdag overleden. Hij stierf op 91-jarige leeftijd in zijn woning in de staat New Hampshire. Dat heeft zijn zaakwaarnemer donderdag bevestigd.

Salinger is vooral bekend van de roman The Catcher in the Rye (1951), over de rebelse tiener Holden Caulfield. In Nederland verscheen het boek onder de titel De vanger in het graan.

Salinger werd op nieuwjaarsdag 1919 in New York geboren als zoon van een niet onbemiddelde Pools-joodse importeur van ham en kaas en een Ierse moeder.

Hij wilde aanvankelijk acteur worden, maar werd militair in het Amerikaanse leger, eerst als infanterist en later als inlichtingenofficier. Aan zijn legertijd hield hij een afkeer van de gevestigde samenleving en een hang naar mystiek over.

Afgesloten

Salinger had moeite met de enorme aandacht die hem na de bestseller The Catcher in the Rye ten deel viel. Hij verhuisde van de miljoenenstad New York, naar een klein dorpje in New Hampshire.

Daar sloot hij zich af van de buitenwereld. Toch bleef Salinger naar eigen zeggen schrijven. ''Ik hou van het schrijven, en ik verzeker je dat ik vaak schrijf. Maar ik schrijf voor mezelf en ik wil met rust worden gelaten'', zei hij in 1980 in een van de weinige interviews die hij gaf.

In een kluis zouden de manuscripten van zeker vijftien ongepubliceerde boeken liggen. Mogelijk worden die alsnog uitgegeven nu Salinger is overleden.

Catcher in the Rye

Salinger leeft bij velen vooral voort als schrijver van het boek The Catcher in the Rye, dat verscheen in 1951. De debuutroman van de schrijver gaat over de scholier Holden Caulfield die in conflict komt met de maatschappij van de volwassenen.

Veel lezers herkenden zich in Caulfields onvrede met de gevestigde samenleving en genoten van Salingers stijl, waarin luchtigheid en ernst elkaar afwisselen. Het boek staat nog altijd op literatuurlijsten van middelbare scholieren over de hele wereld.

Nine Stories

Salinger publiceerde echter meer werken. In 1953 verscheen de verhalenbundel Nine Stories. Het eerste ervan, A Perfect Day for Bananafish, eindigt met de zelfmoord van de hoofdfiguur Seymour Glass.

De familie Glass, een verzameling genieën en mislukkelingen, keerde terug in de boeken Franny and Zooey (1961) en Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction (1963).

Laatste publicatie

In 1965 verscheen in het tijdschrift The New Yorker de novelle Hapworth 16, 1924. Het zou de laatste publicatie van de schrijver worden. Salinger haalde nog wel de publiciteit in 1999, toen zijn ex-vriendin Joyce Maynard veertien brieven van hem aan haar liet veilen.

Zij citeerde enkele passages uit de brieven, hetgeen bij bewonderaars van Salinger verontwaardiging opwekte, aangezien Salinger al sinds de jaren vijftig de publiciteit schuwde en zeker tegen publicatie van zijn intieme gevoelens was.