AMSTERDAM - Muziekdocent, componist en schrijver Gerwin van der Werf uit Leiden is de winnaar van de eerste editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Juryvoorzitter Gerrit Komrij reikte hem woensdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de eerste prijs van 10.000 euro uit voor zijn gedicht Misbruik.

De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub, die Komrij in 2001 oprichtte in zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004).

De Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom, stelt het prijzengeld ter beschikking.

Belangstelling

De Poëzieclub en de Turing Foundation willen de belangstelling voor poëzie vergroten door zowel professionele als amateurdichters een nieuw podium te bieden. Voor de gedichtenwedstrijd mocht iedereen van zestien jaar of ouder een gedicht insturen.

Volgens de initiatiefnemers was er in Nederland nog geen poëzieprijs waar iedereen voor kon wedijveren. De eerste editie van de wedstrijd mocht zich in een enorme belangstelling verheugen: er werden door meer dan 6300 dichters liefst 15.688 gedichten ingezonden.

Mirandabad 1954

De tweede prijs (2000 euro) was voor René Guljé uit Utrecht met zijn gedicht Mirandabad 1954.

Dennis Gaens uit Ooij won de derde prijs (500 euro) voor zijn gedicht Let them eat cake. De eerste drie winnende gedichten roepen volgens de jury ''met onsentimentele woorden een nachtmerrie op, waarin iemand probeert op ongewone manieren de waanzin te smoren en waarin alle zintuigen worden aangesproken, waarna hopelijk een nieuwe morgen wacht''.

Anoniem

In het hele beoordelingsproces bleven alle dichters anoniem. De jury beoordeelde ieder gedicht uitsluitend op kwaliteit.

De jury bestond naast Komrij uit dj Giel Beelen, schrijfster Sanneke van Hassel, bestuurslid Alexander Ribbink van de Turing Foundation en dichter Vrouwkje Tuinman. Ramsey Nasr, de huidige Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de gedichtenwedstrijd.

Uit alle inzendingen is een longlist van de honderd beste gedichten samengesteld. Die zijn opgenomen in de speciale uitgave Zoals een haan een ei legt, die woensdag is verschenen bij Uitgeverij Augustus.